Chat with us, powered by LiveChat Skip to content

Vægttab uden motion

Det var før i tiden en smart idé at vi kunne holde på den ekstra vægt, da vores tidlige forfædre kunne risikere at gå flere dage uden måltider. I dag skal vi dog ikke gå på jagt længe for at finde mad i det lokale supermarked, og fristelserne lurer overalt bag facaden på fastfoodrestauranter, bagere og i kølediske der findes inde for gåafstand landet over. Desuden kan det være svært at finde tid til at motionere i en travl hverdag. Det anslås at omkring halvdelen af alle danskere er overvægtige, og det skyldes helt basalt at vi indtager flere kalorier end vi når at forbrænde. Disse kalorier sætter sig på både organer og i huden som fedtdepoter. Overvægt kan være genetisk, men er i langt de fleste tilfælde en livsstilssygdom, og kuren for  overvægt behøver ikke at starte hos lægen, men med hvad du putter i munden.

Normal kropsvægt er en vigtig del af en sund livsstil, og kampen om kropsvægten kan i mange personers liv involvere en periodemed et krævende vægttab. Madvaner kan være svære at ændre, og at indtagefærre kalorier er som regel lettere i teorien. Moderne videnskab udregner over-eller undervægt ud fra det såkaldte BMI-tal (Body Mass Index). Overvægt kan være risikabelt, da det er den ledende årsag til forhøjet risiko for hjertekarsygdomme, type 2 diabetes og forhøjet blodtryk. Tallet udregnes ved at dividere vægt med kvadratroden af en persons højde, målt i centimeter. Et normalt BMI-tal ligger mellem 18.5-24.9. Alt under er en indikering af undervægt og alt derover er udtryk for forskellige grader af overvægt.

Vejen til vægttabet

Den nemmeste vej til et hurtigt vægttab opnås af en kombination af både omlægning af kost og motionsvaner. I det hele taget er vaner meget centrale for dine bestræbelser for vægttab. Sundhedsstyrelsens anbefalinger siger at du bør motionere gennemsnitligt 30 minutter dagligt, dvs. deltage i fysisk aktivitet der forhøjer din puls. Du behøver strengt taget ikke et medlemskab i din lokale fitnessklub. Dette kan nemlig sagtens integreres som en del af hverdagens vaner, f.eks. ved at tage cyklen til arbejde, lege med børnene, eller at spadsere i et moderat hurtigt tempo.

Midlertidige diæter er oftest ikke effektive, da du ved diætens ophør kan være fristet til at gå tilbage til tidlige, usunde vaner. Planlægning forud er centralt, hvis du f.eks. har tendens til impulsivt at række ud efter de søde sager og fristelsen vil ikke være lige så stor hvis du på forhånd oplever mæthed. Derfor kan sunde madpakker og sunde snacks dagen igennem hjælpe med fornemmelsen af mæthed og med vægttabet. De vil samtidigt hjælpe med at give mere energi og forhindre fornemmelsen af at gå ”sukkerkold”.

Hjælp til vægttab

Vægttab kræves at du har en vis indsigt i grunden til din overvægt, og ved svær overvægt kan du få hjælp af en diætist der personlige kan vejlede dig igennem et vægttab. Du kan også hente utallige apps, såsom kalorie-og skridttællere til din telefon, og disse kan være vigtige for en nøje planlægning hvis du gerne vil tabe dig. Desuden er der masser af råd at hente på Internettet, bl.a. til opskrifter på nem, smagfuld og næringsrig mad.

Kliniske studier fra Birminghamton universitet i New York fra 2021 har dokumenteret effekten af saunaterapi specifikt til vægttab. Ud af de forskellige typer af saunaterapi der findes (traditionel og infrarød), har effekten af infrarød sauna haft den højeste dokumenterede virkning. Gruppen af forsøgspersoner, der brugte saunatæppe i 30 minutter tre gange ugentligt, tabte gennemsnitligt 4 pct. af deres kropsfedt over en fire måneders periode. Dette er interessant da forsøgsgruppen ikke ændrede kost-og motionsvaner i perioden. Men de bedste resultater ved vægttab opnås selvfølgelig derfor kun, hvis du kombinerer alle metoder på én gang.

Disclaimer 

Alt indhold og alle oplysninger på fitfun.dk er udelukkende til information og kan på ingen måde erstatte en lægekonsultation eller anden form for professionel medicinsk rådgivning og/eller behandling