Chat with us, powered by LiveChat Skip to content
Ondt i fingerne

Leddegigt. årsager, symptomer og alternativbehandling

Af de omkring 200 gigtsygdomme der findes, er leddegigt den mest almindelige. Det er en inflammatorisk og autoimmun sygdom der opstår leddene. De påvirkede områder opleves hævede og ømme. Sygdommen, der også kaldes reumatoid artrit skyldes en ændring i dit immunsystem. Den kan medføre øget træthed, vægttab og feber. Især om morgenen kan man opleve en udtalt træthed og stivhed i leddene. Både arvelighed og livsstil spiller en væsentlig rolle for udviklingen af leddegigt. Tilstanden kan komme pludseligt, f.eks. som følge af en udefrakommende virus. Manglende motion og dårlig kost har en indvirken på, hvordan kroppen generelt håndterer inflammation og er derfor også en medvirkende årsag.

Det er en sygdom der i dag kan standses, uden dog at helbredes 100 pct. Det er vigtigt at påbegynde behandlingen hurtigt, da leddegigt under tiden kan føre til den mere seriøse tilstand af slidgigt. Da leddene er i en tilstand af inflammation, kan denne sygdom hos nogle mennesker under tiden forsvinde af sig selv, bl.a. via omlægning af kost eller korrekt og tidlig indgriben. Behandling med især infrarødt lys medvirker til en forøget blodgennemstrømning og til lindring af symptomerne – i øvrigt uden bivirkninger.

Slidgigt

Slidgigt, også kaldet artrose er en degenerativ tilstand hvor brusken on vævet omkring leddene langsomt nedbrydes. I Danmark har over 300.000 fået diagnosen slidgigt. Det er typisk i hænder, fødder, knæ og hofte at slidgigt findes og sygdommen kan forsage både stærke smerter, nedsat funktionsevne og reduceret bevægelighed. Slidgigt kan ikke kureres, men smerterne kan lindres og du kan selv gøre meget for at forsinke en forværring af sygdommen. Det er stadigvæk usikkert, hvad der præcist er årsagen til slidgigt. Det er også uvist hvorfor tilstanden i højere regelmæssighed ses hos ældre mennesker. Forskningen har i nyere tid hjulpet med til at give idé om hvad der kan forsage slidgigt.

Vi ved med sikkerhed at arv spiller en rolle. Slidgigt fremkommer i højere grad i familier, hvor ældre medlemmer under tiden udvikler slidgigt. Kollagen – et protein der findes i ledbrusken – er ikke så stærkt som ved andre mennesker, og nedbrydes derfor hurtigere med tiden. Mikroskopiske forandringer i ledbrusken medfører til at knoglerne under tiden bliver tykkere og flade i enderne. Leddene er derfor ikke lige så modtagelige overfor pludselige belastninger som stød og vrid. Højere end normal belastning har også en beviselig rolle i udviklingen af slidgigt. Derfor er der en større udbredelse af slidgigt i knæene hos overvægtige. Overvægt kan desuden også medføre til forøget tendens til slidgigt i de mindre led, såsom fingre. Dette skyldes en sammenhæng mellem hormonerne der produceres af fedtvævet, da fingrene umiddelbart ikke lider overlast ved forøget kropsvægt. Gamle skader såsom ledbåndsskader og knoglebrud kan også være en medvirkende årsag. Også selvom skaderne tilsyneladende er helet for længst.

Træn din krop fri for smerter

Fysisk inaktivitet øger risikoen for tilstanden, da musklerne ikke er i stand til at stabilisere leddene tilstrækkeligt. Dette fører til en uhensigtsmæssig belastning af dine led, og er derfor en medvirkende årsag til slidgigt. Gigt sætter sig oftest i tommelfingre, storetæer, hofte of knæ. Et led med slidgigt har – måske overraskende – godt af at røre sig. Fysisk aktivitet øger blodgennemstrømningen, ernærer brusken og holder leddet bevægeligt. I denne forbindelse kan alternative behandlingsformer som f.eks. infrarød saunaterapi medvirke til lindring og standsning af leddegigt. Det er dog vigtigt ikke at overbelaste leddet med fysisk træning, men finde præcis de øvelser og den motion der passer til dig. Spørg din fysioterapeut om råd til den optimale træning for dine muskler og led.

Disclaimer 

Alt indhold og alle oplysninger på fitfun.dk er udelukkende til information og kan på ingen måde erstatte en lægekonsultation eller anden form for professionel medicinsk rådgivning og/eller behandling