Fri fragt ved køb over 499 DKK
Dansk Kvalitet & Design
Dansk kundeservice +45 81 44 24 00
0,00 kr.
0

En hverdag med psoriasis

Udgivet: 9. november , 2022

Psoriasis er en kronisk hudsygdom, hvor der observeres en overreaktion af hudens immunforsvar. Den kan minde om inflammation og kan give udslæt på kroppen største organ, huden. Sygdommen varierer en del fra person til person, både i størrelse, placering og varighed af udbrud. Udsatte personer oplever rolige perioder, der kan vare alt fra uger til år, men risikoen for nye udbrud er konstant. Umiddelbart opleves det som et rødt udslæt, dækket med hvide fastsiddende skæl. Denne forandring i huden kaldes også for en psoriasis plaque, der udtales plak. Formationen af udslættet kan både dække større områder eller ses som mindre runde eller dråbeformede, røde pletter. Det er ikke smittende og for de fleste kun let irriterende i hverdagen. Omkring 10-20% af alle personer med psoriasis oplever dog stærk kløe. Psoriasis kan også påvirke neglene, hvilket ofte er smertefuldt og besværligt, da neglene kan falde af og huden indenunder være rød og skællende. Denne form for psoriasis ledsages ofte af psoriasis gigt, der i svære tilfælde kan være alvorligt hæmmende. 

Årsagen til psoriasis

Det er umuligt at fastslå den præcise årsag til psoriasis. Der er dog bevist en vis sammenhæng mellem psoriasis og visse faktorer i miljøet. Blandt andet er psoriasis en arvelig tilstand, og det anslås at et barn har mellem 40-50 pct. risiko for at arve sygdommen, hvis begge forældre har den. Stress er også en medvirkende faktor, og ligeledes er der påvist en sammenhæng mellem brug af rusmidler og visse typer af medicin. 

Hvad lindrer psoriasis?

Du kan behandle psoriasis lokalt med de salver og cremer, der ordineres af din læge. Dette er typisk cremer med D-vitamin og/eller binyrebarkhormon. I særlige tilfælde anslås det, at virkningen er bedre, hvis det udsatte område af huden dækkes af plastfolie efter at cremen er påført. Tjære er desuden en effektiv behandlingsform i form af tjærebade, hvor der gives et varmt bad efterfulgt af indsmøring af tjære. Denne behandling foregår dog oftest under indlæggelse. 

Psoriasis der fremkommer i hovedbunden behandles populært med en speciel tjæreholdig shampoo eller spritopløsninger, der indeholder binyrebarkhormon. Hvis dette ikke er tilstrækkeligt, kan behandlingen suppleres med infrarød lysbehandling. Det infrarøde lys fra f.eks. et saunatæppe beroliger kroppen og huden, samtidigt med at det kan mindske risikoen- og styrken af udbruddene. Det er vigtigt at kontakte egen læge, for at sikre den mest effektive kombination af behandlingsformer. 

Disclaimer 

Alt indhold og alle oplysninger på fit-fun.dk er udelukkende til information og kan på ingen måde erstatte en lægekonsultation eller anden form for professionel medicinsk rådgivning og/eller behandling 

crossmenu
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen
      Beregn fragt
      Rabatkode