Fri fragt ved køb over 499 DKK
Dansk Kvalitet & Design
Dansk kundeservice +45 81 44 24 00
0,00 kr.
0

Bronkitis – akut eller kronisk

Udgivet: 9. november , 2022

Bronkitis er navnet for sygdommen, når der opstår betændelse i luftrørets slimhinder og/eller bronkierne. Den kommer ofte som følge af en forkølelse. Årsagen er gerne virus eller bakterier, men tilfælde af akut bronkitis går som regel over af sig selv efter 2-4 uger, og kræver ikke behandling med antibiotika. Syntomerne på bronkitis er en pibende vejrtrækning, tør- eller slimholdig hoste og kan inkludere ømhed i brystet samt feber. Hosten ved akut bronkitis kan i ca. hver fjerde tilfælde vare over en måned. Undersøgelser har endda vist, at antibiotika ikke har indflydelse på selv den langvarige hoste. 

Du kan føle ømhed i halsen, have en næse der løber og være hæs. Hvis sygdommen fortsætter over fire uger eller vender tilbage med hyppig regelmæssighed, kan dette være tegn på en anden underliggende årsag, f.eks. astma eller KOL. Den største mængde tilfælde af akut bronkitis registreres om efteråret og vinteren. De fleste er i stand til at tage i skole eller på arbejde, da bronkitis ikke i sig selv er smittende, medmindre den kommer efter almindelig forkølelse. 

Kronisk bronkitis er karakteriseret ved pibende vejrtrækning, vedvarende hoste og irritation af luftvejene med medfølgende opspyt af slim. Ofte bliver det af rygere opfattet som “tobakshoste” eller “rygerlunger” og kan enten forsvinde eller aftage markant ved rygestop. Dine slimhinder i bronkierne er udstyret med små fimrehår, der ved kronisk bronkitis er skadet. De fungerer som et rensesystem, der transporterer slim og støvpartikler op i svælget. Ved kronisk bronkitis producerer lungerne for meget slim, og hinderne bliver fortykket, hvilket giver mindre plads til at optage luft. Derfor bliver vejrtrækningen besværet, og kronisk bronkitis kan især føles i morgentimerne. 

Type 2 eller Non-type 2 

Der findes to typer astma, der begge – måske, forvirrende nok – går under navnet type 2 astma. Før i tiden talte man om allergisk astma og ikke-allergisk astma. I dag bliver astma opdelt i to kategorier: type 2 eller non-type 2. Type 2 astma er ledsaget af en bestemt betændelse i luftvejene, kaldet type 2 inflammation. Den samme betændelse er til stede ved både allergi, høfeber, atopisk eksem og næsepolypper (kronisk tilstoppet næse), og alle disse går også under fællesbetegnelsen type 2-sygdomme. Med type 2 astma vil du derfor ofte også have én eller flere af de andre sygdomme. 

Non-type 2 er IKKE ledsaget af betændelse, så folk der lider af non-type 2 astma, er som regel mindre påvirkede af deres astma. Ulempen er desværre, at disse ikke oplever lige så god virkning fra den forbyggende medicin. Det er ikke alle, der er så svært påvirkede, at de behøver at besøge en lungespecialist, for at få konstateret diagnosen, så ofte er det kun de sværeste tilfælde af type 2, der bliver registreret. Det antages at 50-70% af alle med astma lider af type 2, hvilket ofte – men ikke altid – ledsages af andre sygdomme. 

Brugen af infrarød varmebehandling 

Fordelene ved almindelige dampbade til lindring af bronkitis eller astma har længe været kendt. Den varme damp hjælper med at løsne slimhinderne og lindrer ømme brystmuskler. Dampbade føles ofte bedre end den tørre varme fra en sauna, der kan være ukomfortabel for både næse og lunger. Den moderne infrarøde sauna har samme effekt, men opvarmer kroppen indefra i stedet for at påvirke den ved opvarmet luft og fugt. 

Derfor er netop denne behandling mere nænsom og kan målrettes til dit individuelle behov. Infrarøde saunaer kan desuden indstilles, så varmen ikke opleves som ubehagelig. Varmen beskrives ofte som at sidde i et varmt bilsæde på en kold vinterdag. Infrarød sauna er effektivt selv ved lave temperaturer, og afhjælper de ømme muskler i hals og bryst. 

Varmen hjælper med at øge din blodcirkulation, hvilket naturligvis også har indflydelse på din vejrtrækning. For når cirkulationen af blodet forbedres, bliver de røde blodcellers evne til at optage ilt fra lungerne og til kroppen selvfølgelig også påvirket i en positiv retning. Denne type varme bidrager også til udskillelsen af affaldsstoffer via sved. De bittesmå luftsække der forgrener sig fra lungerne, kaldet alveoler, kan under tiden blive rigide og ufleksible, hvis deres celler bliver udsat for visse skadelige stoffer. Når disse stoffer så løsrives og udskilles, hjælper det dine lunger og muliggør en forbedret vejrtrækning. Dette er blot få af fordelene ved en infrarød saunabehandling.

Disclaimer 

Alt indhold og alle oplysninger på fit-fun.dk er udelukkende til information og kan på ingen måde erstatte en lægekonsultation eller anden form for professionel medicinsk rådgivning og/eller behandling 

crossmenu
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen
      Beregn fragt
      Rabatkode