Fri fragt ved køb over 499 DKK
Dansk Kvalitet & Design
Dansk kundeservice +45 81 44 24 00
0,00 kr.
0

At leve med Fibromyalgi

Udgivet: 9. november , 2022

Fibromyalgi (også kaldet FMS) er kendetegnet ved en mængde forskellige smertebetonede symptomer, der kan ændre sig fra dag til dag. Typisk er der tale om kroniske muskel- og ledsmerter, der veksler i varighed og intensitet. Smerterne har ofte en tendens til at brede sig, eller koncentrere sig i mindre dele af kroppen. Denne tilstand ledsages mange gange af en følelse af træthed. Trætheden opleves selv ved de mindste anstrengelser og kan – sammen med øvrige smerter – kraftigt begrænse den daglige fysiske formåen. 

De kroniske smerter kan være lige så skadelige, som frygten for smerterne. Personer med FMS kan under tiden opleve en tilstand af håbløshed, hvor hverdagen bliver vanskelig at overskue. Nattesøvnen bliver afbrudt af smerteanfald og nogle gange bliver også hukommelsen og evnen til at fokusere, påvirket. Ofte beskriver personer med fibromyalgi at de har “ondt over det hele”, og af denne grund bliver fibromyalgi ofte beskrevet som en “generaliseret smertetilstand” der kan føles i både muskler og led. 

FMS deler symptomer med en lang række lignende sygdomme – hvoraf nogle er psykiske – derfor er det vigtigt at blive undersøgt af en læge. Til trods for at symptomerne ved fibromyalgi er veldokumenterede, ved ingen præcis hvad årsagen er, eller hvordan man overordnet afhjælper en person, der lider af FMS. Patienter med fibromyalgi er kendetegnede ved reducerede mængder af serotonin og dopamin – begge vigtige stoffer der er ansvarlige for både humør og appetit. 

Symptomerne kan være vidt forskellige fra person til person og kan inkludere: 

  • Hovedpine 
  • Tarm- og blæreirritation 
  • Overfølsomhed for kulde 
  • Fornemmelse af prikken eller stikken i huden 
  • Følelsesløshed 
  • Uro i benene 
  • Forøgede muskelsmerter ved fysisk aktivitet 

Behandling af FMS

Fibromyalgi kan aldrig helt helbredes, men du kan – i samråd med din læge – lære at håndtere smerterne. Målet er at opnå vished om smerternes omstændigheder og medvirkende faktorer. Den mest gængse tilgang inddrager både fysiske, følelsesmæssige og sociale omstændigheder af smertetilstanden og kaldes for en bio-psyko-social tilgang. 

Foruden denne form for behandling, kan saunaterapi – især Waon saunaterapi (tør varmebehandling af kroppen med langbølge infrarødt lys ved 60 grader) – medvirke til en markant reducering af de pludseligt opstående smerter. Dette varmer din krop op og hjælper dig med at slappe af samtidigt med at det højner blodtilførslen til de steder, hvor der opstår smerter og ømhed. Processen af smertebehandlingen vil sandsynligvis omfatte en koordineret rehabiliteringsindsats med specialister, der samarbejder på tværs af fagområder. 

Disclaimer 

Alt indhold og alle oplysninger på fit-fun.dk er udelukkende til information og kan på ingen måde erstatte en lægekonsultation eller anden form for professionel medicinsk rådgivning og/eller behandling 

Kilde:Infrared sauna in patients – National Library of Medicine 

crossmenu
    0
    Din kurv
    Din kurv er tomTilbage til shoppen
      Beregn fragt
      Rabatkode